BalkansPress

Dobro došli!

Danas je Sretenje, a prema narodnom verovanju, medvedi mogu da predvide da li ćemo zimi uskoro videti leđa, ili će smrzavanje potrajati još šest nedelja.

Mečka Gordana izašla je iz svoje pećine, videla svoju senku i vratila se unutra, što znači da će zima potrajati!

Da nije ugledala svoju senku, ne bi se vratila nazad u jazbinu i to bi značilo da će zimi uskoro kraj.

PROČITAJTE: DANAS JE SRETENJE GOSPODNJE, A VEROVANJE KAŽE: Na Sretenje se razdvajaju zima i leto a DEVOJKA kakvog danas PRVO SRETNE, takav će joj biti MUŽ

 

Inače, mečka Gordana je zbog renoviranja trenutno u ZOO vrtu Palić, tako da beogradski zoo-vrt nema mrkog medveda. Narod kaže i da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Veterinari Zoo vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

*Foto: Epa

PROČITAJTE: BABA VANGA je verovala da OVO DONOSI SREĆU: Ako ŽELIŠ DA IMAŠ NOVAC, evo šta da radiš!

Podsetimo, stanovnici SAD, prema prognozama nadaleko čuvenog mrmota Fila, na lepše vreme čekaće još šest nedelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Slična verovanja i predskazajna postoje širom sveta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara. 

Scroll to top