Američki predsednik Donald Tramp i deo njegove administracije sve su bliži ideji da se u rešenju kosovskog problema ipak načine određeni ustupci Srbiji i da se ide na delimičnu podelu južne srpske pokrajine.

Kako Informer saznaje, albanske vlasti u Prištini posredstvom lobista iz Vašingtona dobile su informaciju da Stejt department, uz saglasnost Trampa, razmatra rešenje po kome bi Srbija dobila četiri opštine na severu Kosova, dok bi zauzvrat Albancima pripao deo preševske opštine, zapadno od autoputa E-75.

 

Uticao i stav Beograda

Našem listu je tokom proteklog vikenda iz više diplomatskih krugova potvrđeno da je ovakav predlog izazvao ozbiljnu zabrinutost u Prištini jer se u Beloj kući po prvi put ozbiljno razmatra mogućnost da se Srbima načine ustupci. Tome je, kako objašnjavaju, znatno doprineo čvrst stav Beograda da neće pristati na rešenje po kome bi jedna strana dobila sve, a druga ne bi dobila apsolutno ništa.

- Priština je do sada mogla da računa na bezrezervnu podršku svojih mentora iz Vašingtona... Međutim, uprkos žestokim pritiscima da se odrekne svoje južne pokrajine, Beograd je zauzeo nepokolebljiv stav da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i pristati na to da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa... 

Svima je na kraju postalo jasno da se određeni ustupci moraju načiniti i u Stejt departmentu je nedavno napravljen preliminarni plan po kome bi četiri opštine na severu - Leposavić, severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan, koje su 99,9 odsto etnički srpske - i zvanično bile pripojene centralnoj Srbiji, dok bi Albanci u zamenu za tu teritoriju dobili deo Preševa zapadno od autoputa, koji je etnički gotovo potpuno albanski - objašnjava naš sagovornik, inače visokorangirani zapadni diplomata.

 

On dodaje da je ovakav plan naišao na oštro neslaganje prištinskih lobista u Vašingtonu i lidera samoproglašenog Kosova.
- Oni bespogovorno slušaju Ameriku, ali znaju da bi svojoj javnosti veoma teško objasnili kako su naprasno dobili mnogo manje od očekivanog. Mislili su da je najveći ustupak formiranje ZSO... - pojašnjava naš izvor.

Da Amerika zaista intenzivira svoje nastojanje da se što pre razreši "kosovski čvor", dokazuje i poseta Pita Maroka, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju (CSO), koji je došao na Zapadni Balkan.
- Posle Srbije  Maroko će posetiti BiH, Makedoniju i Prištinu. Na Zapadni Balkan dolazi kako bi pokazao da je kontinuirani angažman ovog Biroa u regionu vrhunski prioritet. Pružiće i diplomatsku podršku na visokom nivou perspektivi pristupanja EU zemalja regiona", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Bio bi to veliki pomak

Komentarišući ovakav razvoj situacije, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da bi svaki ustupak Srbiji od strane SAD bio veliki pomak.
- Ovaj plan je verovatno jedan od mnogih koji se razrađuju u Vašingtonu. Moramo biti svesni realnosti, a to je da sve što dobijemo od SAD, a nije samo bezuslovni zahtev za priznavanje nezavisnog Kosova, predstavlja veliki uspeh za Srbiju. Zato bi bilo kakva modifikacija granica bila veliki uspeh. Mislim da bi najbolje bilo organizovati regionalnu konferenciju o korekciji granica na Balkanu uz učešće velikih sila. Tu bi se moglo doći do određene formule za neku vrstu razmene teritorija i stanja u kom bi svi bili malo zadovoljni i pomalo nezadovoljni. Ukoliko nema fleksibilnosti sa strane velikih sila, najveća je verovatnoća da ostanemo u statusu kvo, koji je izvor velikih nestabilnosti u regionu - upozorava Vuk Stanković.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je očigledno da se ubrzavaju procesi oko rešavanja kosovskog problema.
- Očigledno da ulazimo u fazu kada bi moglo da dođe do dogovora, ali ne mora da znači da će do toga i doći. Postoji ogroman pritisak i očekivanja, posebno od SAD, ali kada pitate kako treba da izgleda taj dogovor, oni ne znaju da kažu - izjavio je Drecun.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top