Najhladnije u nedelju s najvišom dnevnom temperaturom između šest i 11 stepeni, što znači da nam sledi pad temperature za 10 -15 stepeni.

U Srbiji će u petak u većini krajeva biti sunčano i toplo sa maksimalnom temperaturom i do 25 stepeni, dok se za vikend očekuje zahlađenje i pad temperature za 10 do 15 stepeni, kaže meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović i dodaje da se od ponedeljka ponovo prognozira pravo prolećno vreme, kao i da će mart i april biti natprosečno topli za ovo doba godine.

PROČITAJTE: ORBAN ŠOKIRAO SVET: “Prestanite sa lažima, migracije su organizovana invazija na Evropu, dolaze samo vojno sposobni muškarci”

Todorović navodi da će u petak posle podne na severu zemlje doći do postepenog naoblačenja, pada temperature i pojačanog severozapadnog vetra što će usloviti maksimalnu temperaturu od oko 14 stepeni.

 

- Sutra je popodne i uveče ponegde moguća slaba kratkotrajna kiša, a u većini mesta biće suvo. Za vikend će biti pretežno oblačno, na severu suvo, a u južnim i centralnim krajevima sa kišom, dok je u planinskim predelima moguć sneg - kaže Todorović.

Napominje da će temperatura za vikend pasti za 10 do 15 stepeni i da će najhladnije biti u nedelju najvišom dnevnom temperaturom između šest i 11 stepeni.

- Od ponedeljka se prognozira pravo prolećno vreme, biće toplo, suvo i pretežno sunčano, u četvrtak 19. marta temperatura će u nekim mestima dostići i do 20 stepeni - naveo je Todorović.

PROČITAJTE: Frizer iz Novog Sada išao na seminare i zaražen koronavirusom šišao mušterije

Prema njegovim rečima, od 20. marta se ponovo očekuje zahlađenje praćeno naoblačenjem i kišom, a u planinskim predelima i sa snegom.

- Ima nagoveštaja da bi poslednjih dana marta ponegde u nižim predelima bilo i snega - napominje meteorolog.

 

Dodaje da će početkom aprila ponovo biti natprosečno toplo za to doba godine, sa povremenim zahlađenjima praćenim kišom u nižim predelima.

- Očekuje se da u martu i aprilu temperature u većini dana budu iznad prosečnih vrednosti - naveo je Todorović.

Upitan za UV zračenje, za koje stručnjaci tvrde da ne pogoduje novom koronavirusu, Todorović napominje da je vrednost tog zračenja minimalna od kasne jeseni do početka proleća kada je, kako kaže, kratak dan i ima mnogo oblaka, a malo sunčanih dana.

PROČITAJTE: UKOPAVAJU SE U PESAK I ISPUŠTAJU OTROV Na Horgošu zaustavili automobil iz Pančeva, carinici se uhvatili za glavu kada su videli šta voze!

Kako kaže, u poslednje dve godine aktivnost sunca je minimalna, a UV zračenje ima vrednost ispod 10 mernih jedinica.

- Sa dolaskom proleća i leta, vrednost UV zračenja je neznatno viša. Sredinom sunčevog ciklusa, a to će biti za četiri-pet godina, vrednost UV zračenja će biti značajno viša nego sada. To svakako ima uticaj na sav živi svet, uključujući čoveka i viruse - naveo je Todorović.

Nadamo se da će se vreme uskoro stabilizovati i da ćemo ove prolećne mesece pamtiti po šetnjama.

Scroll to top