BalkansPress

Dobro došli!

Sa prvim danima proleća stigao nam je i - sneg. I to ne bilo kakav, već po najavama meteorologa, u pojedinim krajevima čak i najveći ove godine!

Prema poslednjim informacijama sneg je počeo da pada u Leskovcu, Negotinu, Knjaževcu, Vranju...

- Sneg koji tokom prepodneva pada samo negde na jugu i istoku zemlje, poslepodne postepeno će se proširiti i na ostale krajeve, a intenziviraće se tokom večeri i noći što će u većini predela usloviti formiranje snežnog pokrivača - poručuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

PROČITAJTE: BEZ STRAHA, S VEROM U BOGA: U crkvi u Novom Sadu pričest građana istom kašičicom (VIDEO)

 

I to nije reč o maloj količini padavina.

- Od ponedeljka do srede doći će do stvaranja snežnog pokrivača, u većini mesta od 10 do 15 centimetara, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više. U utorak usled jakog vetra doći će do stvaranja snežnih nanosa, naročito na istoku i u planinskim predelima. Slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina očekuje se u sredu tokom dana - stoji u upozorenju RHMZ.

- Na području Beograda očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 15 centimetara - dodaju iz RHMZ.

PROČITAJTE: CEO SVET SE PITA: Kako je Putin uspeo da Rusija ima manje zaraženih od korone nego Luksemburg?

- Od poslepodnevnih sati na istoku Srbije se očekuje pojačanje padavina, pa će kiša brzo prelaziti u sneg i u nižim predelima, najpre na području Negotinske i Timočke krajine. U popodnevnim i večernjim satima sneg će početi da pada i na području Vojvodine, zatim i u Beogradu sa okolinom. Padavine će se u toku noći između ponedeljka i utorka proširiti na veći deo Srbije, tako da će u utorak ujutru gotovo cela zemlja osvanuti pod snežnim pokrivačem. Sneg će nastaviti da pada i tokom dana u utorak umerenim do jakim intenzitetom, naročito na istoku i severu Srbije - stoji na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Za ljubitelje meteorologije, ali i statistike jedan interesantan podatak: prosečni dan kada u godini pada poslednji sneg je - 23. mart.

Scroll to top