BalkansPress

Dobro došli!

Ukoliko padne Sirija sledi “vrlo brzo napredovanje Islama na Evropu”, izjavio je danas američki senator iz Virdžinije Ričard Blek, dodajući da su godine intervencija SAD na Bliskom istoku i drugde rezultirale ogromnim brojem raseljenih hrišćana u Siriji, Iraku i na Balkanu.

Ako pogledamo istoriju američkog mešanja od prvog rata u Iraku, centralno je da su u svakom od slučajeva različite zemlje “očisćene od hrišćana”, rekao je on za “Raša tudej” (RT), navodeći da su hrišćani koji su živeli na Kosovu preko hiljadu godina “nestali, potpuno uništeni”.

 

Ruska satelitska TV na engleskom jeziku podsetila je da je pre 11 godina tokom četvorodnevnog pogroma na Kosovu vise od 4.000 hrišćanskih Srba proterano iz šest gradova i devet sela, a da su etnički Albanci u neredima uništili više od 900 kuća i 39 crkava.

Blek je intervjuu za RT rekao da većina Amerikanaca nije svesna da su počeci hrišćanstva vezani za prostor današnje Sirije.

Američki senator, koji je prošle godine zahvalio sirijskoj vladi Bašara el-Asada na zaštiti preostalih hrišćana u toj zemlji, izrazio je zabrinutost zbog sudbine Damaska, Bliskog istoka i Evrope.

– Ako padne Damask, zastrašujuće crno-bele zastave Islamske države vijoriće se nad Sirijom – rekao je Blek, dodajući da bi posle nekoliko meseci “pali Jordan i Liban”, a da bi sledeći cilj samoproglašene Islamske države bila Evropa.

– Siriju posmatram kao centar gravitacije (…) zapadne civilizacije. Ukoliko ona padne, videćemo vrlo brzo napredovanje Islama na Evropu – kazao je Blek, koji je služio u američkoj mornarici i bio vojni tužilac do izbora u Senat.

RT prenosi podatke “Sirijskog centra za politička istraživanja”, po kojima je šest odsto stanovništva Sirije poginulo ili je ranjeno u sukobima, više od pet miliona je izbeglo, a unutrašnje raseljenih je 40 odsto od preostalog broja stanovnika od 17,65 miliona.

(Tanjug)

Scroll to top