BalkansPress

Dobro došli!

Napredni oružani sistemi proizvedeni u Kini, koji su preplavili međunarodno tržište, izazvaće u narednih 10 godina nestabilnost, što će otežati Sjedinjenim Američkim Državama da vojno interveniše u drugim zemljama bez većih gubitaka, objavio je "Forin polisi".

Magazin, u tekstu pod naslovom "Kinesko oružje za masovnu potrošnju, navodi da je dokaz za "prelazak" Kine sa manjeg naoružanja na napredne oružane sisteme to što je Peking prodao bespilotne letelice Africi i Bliskom istoku 2011. godine i potpisao ugovore za prodaju tri fregate Alžiru pre tri godine.

Iznenađujuće je što je Turska izabrala kineske protivvazdušne i raketne sisteme umesto američkih, ruskih i ponuda iz EU, koje su usledile godinu dana kasnije, ističe "Forin polisi".

Peking je proteklih godina pokušavao da, velikim ulaganjima u "imitiranje" stranih oružanih tehnologija, kao i razvojnim programima i istraživanjima, sopstvenom proizvodnjom zadovolji potrebe odbrane.

 

Taj pristup se pokazao efikasnim jer je, kako se ukazuje u izveštaju nezavisnog istraživačkog stokholmskog Instituta za međunarodni mir, Kina postala treći izvoznik oružja - posle SAD i Rusije.

"Kineski oružani sistemi su često mnogo jeftiniji i iako nije bolje od ruske ili američke alternative, ipak je često dovoljno dobro", navodi američki magazin, dodajući da će takvo oružje omogućiti zemljama sa malim budžetima da obezbede sisteme, što će otežati SAD da vojno intervenišu bez većih gubitaka.

Stručnjaci ocenjuju da će jeftino kinesko i indijsko oružje najverovatnije poremetiti svetsko tržište oružja, što će dovesti do smanjenja narudžbina za američko, rusko i oružje proizvedeno u zemljama EU, dodaje "Forin polisi".

"Zapad mora da bude obazriv u odlukama koje se odnose na prodaju oružja, posebno kada su u pitanju sile u usponu", zaključuje američki magazin.

 

(Tanjug.rs)

Scroll to top