Vest da je švedska lekarka Kristina Doktare, koja je Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN, vratila tu nagradu, obišla je region. Da li je baš tako?

PROČITAJTE: On je OTKRIO SVETU ISTINU O SRBIMA! Austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena NOBELOVA NAGRADA u Stokholmu! (VIDEO)

 

Dok je austrijski književnik Peter Handke juče u Stokholmu primao Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, njegovi protivnici su oštro protestovali. U moru burnih reakcija kojima se osporavala odluka Nobelovog komiteta izdvojio se gest izvesne švedske lekarke.

*FOTO: EPA

Ona je kročila među okupljene ispred centra "ABF" u Stokholmu i sa medaljom visoko podignutom u ruci, saopštila dramatičnu odluku: "Vraćam svoju Nobelovu nagradu!"

Prisutni su obraćanje ispratili burnim aplauzom uz skandiranje: "Kristina!" ,"Kristina!"

 

​Među okupljenima je, između ostalih, bila Alida Bremer, nemački pisac hrvatskih korena, nemačka i francuska novinarka Elke Šmiter, kao i Florans Artman, američki novinar Roj Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

*FOTO: EPA

U informaciji koju su svetski, regionalni i domaći mediji preneli, navodi se da je Doktareova Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN. Koliko je to tačno, pita se Sputnjik.

Jednostavan pogled na sajt Nobelovog komiteta govori da njenog imena među dobitnicima Nobelove nagrade za mir za tu godinu - nema. Nagradu su, naime, kao kolektiv dobili svi pripadnici mirovnih snaga UN od 1948. do 1988. godine, što je ukupno više 500.000 ljudi iz 53 zemlje sveta.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, Sputnjik)

Scroll to top