Koronavirus, koji je izbio u kineskom gradu Vuhanu, proširio se na nekoliko drugih država, a ubio je najmanje 25 ljudi.

PROČITAJTE: OTKRIVEN UZROK SMRTONOSNOG KORONAVIRUSA: Naučnici misle da je sve krenulo od jedne vrste životinja

 

Smatra se da je epidemija potekla sa jedne riblje pijace koja je u međuvremenu zatvorena, a ceo grad je u karantinu.

Vuhan ima oko 11 miliona stanovnika, više od Londona i Njujorka, a virus se proširio i na Tajland, Japan, Južnu Koreju i Tajvan, ali je stigao i do SAD.

Nekoliko nedelja nakon što je pijaca postala "nulta tačka", zvaničnici su potvrdili da je virus prenosiv sa čoveka na čoveka.

 

Koronavirus predstavlja širok spektar virusa prisutnih kod životinja koji u određenim okolnostima mogu da pređu na ljude. Kontakt sa mesom raznih životinja koje se prodaju na veletržnici morske hrane utvrđen je kao verovatni uzrok prvih prijavljenih infekcija kod ljudi.

Lokalni mediji napravili su spisak životinja čije meso je navodno dostupno na tržnici. Informacije nisu potpuno proverene, ali navodi o tome kruže i na društvenim mrežama. Supa od slepih miševa je takođe na spisku "osumnjičenih" za širenje zaraze.

 

PROČITAJTE: OGLASIO SE BATUT! GRAĐANI, PAŽNJA! Poručuju jako bitnu stvar o koronovirusu!

Naime, na spisku se nalaze živina, stoka, svinje, guske, zečevi, psi, jeleni, zmije, kornjače, škorpije, salamanderi, lisice, krokodili, magarci, nojevi, labudovi, kao i cvrčci, paunovi, jazavci, vidre, ali i kenguri i koale.

Prodavci u prljavim lavorima drže životinje i njihove ostatke, prljave su im i rukavice na rukama, ali i vage na kojima mere meso.

Kako piše Dejli mejl, uz fotografije "menija" sa pijace, za meso koale potrebno je izdvojiti 70 RMB, odnosno 10,10 američkih dolara.

U ponudi se nalazi čak 112 različitih vrsta mesa.

Za ovaj virus za sada ne postoji vakcina.

(BalkansPress / Izvor: Kurir)

Scroll to top