BalkansPress

Dobro došli!

Načelnik Generalštaba vojske Rusije upozorio je evropske države koje planiraju da odobre postavljanje NATO raketnih sistema na svojoj teritoriji da Moskva posmatra te sisteme kao „prioritetne mete“ pošto oni poseduju i ofanzivne sposobnosti.

„MK-41 vertikalni lanseri raketa koji su deo AEGIS antiraketnih sistema postavljenih u Rumuniji i Poljskoj pored toga što mogu da ispaljuju SM-3 antiraketne projektile takođe mogu da ispaljujju i Tomahawk krstareće projektile“, rekao je general Valerij Gerasimov na odbrambenoj konferenciji u ruskoj prestonici u četvrtak.

„Nenuklearne nacije koje će omogućiti postavljanje ABM sistema na svojoj teritoriji će biti prioritetne mete prilikom našeg odgovora“, upozorio je on.

„Postavljanje američkih globalnih antiraketnih odbrambenih sistema posmatramo kao dodatni korak SAD i njihovih saveznika na putu ka uništenju trenutnog sistema međunarodne bezbednosti s ciljem svetske dominacije“, rekao je Gerasimov.

 

„Postaje očigledno da implementacija odbrambenih planova SAD i NATO predstavlja pravu pretnju po ruske strateške nuklearne snage“, rekao je on.

Gerasimov je rekao da SAD i njihovi partneri iz NATO-a imaju za cilj da „pokore Rusiju“ tako što podgrevaju konflikte širom ruske granice, kao što je slučaj sa Ukrajinom.

„Ne znamo kakva naređenja nova ukrajinska vlast dobija od svojih zapadnih gospodara i u kom pravcu bi agresija Kijeva mogla biti usmerena u budućnosti“, rekao je on.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, rekao je da je Vašington prešao sve granice kada je pokušao da uvuče Ukrajinu u svoju ligu kako bi proširio NATO i posvađao ruske susede.

„Države NATO-a aktivno teže širenju svog geopolitičkog prostora, pojačavajući svoje vojne sposobnosti u istočnoj Evropi nedaleko od ruske granice. Njihove vežbe na istočnom frontu i u arktičkom regionu ukazuju na antirusku orijentaciju“, rekao je on.

Šojgu je takođe optužio NATO da povećava potencijal za rat u istočnoj Evropi tako što praktikuje „upotrebu američkih taktičkih nuklearnih oružja u nekoliko evropskih država“.

 

Scroll to top