Zvuči nestvarno, ali pandemija kovida-19 trenutno jedino ne utiče na "vojne poslove". Dok antiratni evropski mediji primećuju da su manevri "Difender Evropa 20" ("Branilac"), koji se upravo odvijaju na Starom kontinetnu, jedina stvar "čiji se raspored" ne odlaže zbog zaraze virusom korona, ruski Sputnjik prenosi pisanje časopisa "Popular mehanik" o incidentima u Boforovom moru, delu Severnog ledenog okeana, na nekoliko desetina kilometara od obala Aljaske, od 5. i 9. marta.

PROČITAJTE: Zatvaraju se kafići, bioskopi i pozorišta, vojska izlazi na ulice: Šta za građane znači uvođenje vanrednog stanja

Prema pisanju američke štampe, koje je u subotu potvrdilo i Ministarstvo odbrane RF, ruski avioni su se pojavili iznad upravo uspostavljene tajne američke baze na Arktiku, leteći i iznad flote teških brodova i podmornica SAD koji su tamo na manevrima. O "susretu" na nebu postoji i video-zapis, a u saopštenja Amerikanaca i Rusa razlikuju se samo tipovi aviona koji su leteli. Pentagon tvrdi da se radi o teškim ruskim bombarderima T-92, dok Moskva "priznaje" da su bazu nadleteli izviđačkim Tu-142.

Takođe, u subotu su postale operativne zajedničke patrole ruske i turske vojske duž zone razgraničenja u Idlibu na strateškom sirijskom putu M-4.

 

Manilo Dinuči, novinar italijanskog "Manifesta", upozorio je da ministri odbrane 27 zemalja EU u Zagrebu na sastanku 4. i 5. marta nisu ni pominjali mogućnost otkazivanja velike vežbe NATO u Evropi zbog virusa korona već su, naprotiv, potvrdili validnost Akcionog plana o vojnoj mobilnosti koji je EK predstavila 2018. Prema ovoj tvrdnji, obezbeđeno je 30 milijardi dolara za infrastrukturu ili nove mostove, puteve u EU, ako se pokaže da ovi danas ne mogu da "istrpe" tenkove "abrams" teške 70 tona.

- Tačno 20.000 vojnika iz SAD stiže u Evropu, gde se priključuje trupama na licu mesta - obaveštava komanda američke vojske u Evropi. Donose 33.000 jedinica vojne opreme, od ličnog oružja do "Abramsovih" jurišnih tenkova - zapisao je Dinuči, dodajući da će transportnu mrežu EU testirati 30.000 američkih vojnika, koji će biti razmešteni u čitavoj evropskoj regiji.

*Susreti u bespuću Severnog ledenog okeana

PROČITAJTE: PAPIR OD KOG SVE ZAVISI: Putin je juče potpisao zakon o ustavnim izmenama, evo šta to znači!

Svi su, kako je ukazao, izuzeti od protokola u vezi s virusom korona. Prema Dinučijevim rečima, to potvrđuje video-snimak na kojem se vidi kako je prvih 200 vojnika američke vojske stiglo u Bavarsku 6. marta. Na njima se vidi kako se američki vojnici, nedaleko od aviona, ne noseći nikakve maske, rukuju s nemačkim vlastima i ljube se s drugovima. Komanda američke vojske u Evropi je od Brisela zatražila uspostavljanje vojne šengenske zone, tako da će tenkovi do jula Evropom tutnjati bez zadržavanja.

 

Nije mirno ni na drugoj strani sveta, na granici Amerike i Rusije na Arktiku. Naime, 5. i 9. marta, prema tvrdnjama časopisa "Popular mehanik", dva ruska strateška bombardera Tu-95 otkrila su američku ledenu bazu "Sidragon" na Arktiku, pet dana nakon što je napravljena. Prema navodima časopisa koji analizira sposobnost Rusije da širom sveta prati događanja na terenu, to je jasna poruka da je ruska vojska opremljena najsavremnijom tehnikom za vođenje ratova budućnosti.

Kako se navodi, američka baza je završena 4. marta u okviru vojnih vežbi "Aj eksersajz 2020".

- Ruske nosače raketa su tokom leta iznad međunarodnih voda, gde su se manevri odigravali, pratili američki lovac F-22 "raptor"i kanadski CF-18 "hornet" - piše ovaj list. - Drama iznad Boforovog mora trajala je oko četiri časa.

Kako je objašnjeno, na svake dve godine američka vojna vežba u polarnim uslovima dizajnirana je za testiranje spremnosti službi da deluju u arktičkim uslovima. Jedna od ključnih karakteristika "ratovanja na ledu" je učešće podmornica američke mornarice (a ponekad i Kraljevske ratne mornarice Velike Britanije), koje se probijaju kroz led da bi se sastale sa drugim učesnicima koji putuju kopnom i vazduhom, u cilju osnivanja baznog kampa.

- Pitam se kako su Rusi pronašli bazu u ledu. Udaljena je oko 50 milja od kopna, a oko nje su beskonačna ledena polja. Ali poruka je jasna - Rusija je i više nego sposobna da pronađe američke snage, čak i na Arktiku - ističe autor ovog članka.

PROČITAJTE: ORBAN ŠOKIRAO SVET: “Prestanite sa lažima, migracije su organizovana invazija na Evropu, dolaze samo vojno sposobni muškarci”

PATROLE SPREMNE

Rusko ministarstvo odbrane ocenilo je pozitivnim pregovore sa Turskom po pitanju sirijskog Idliba koji su održani u Ankari, budući da je usaglašeno zajedničko patroliranje duž ove sirijske regije.

Kako se navodi, rezultat pregovora ruskih i turskih predstavnika omogućiće da se realizuju svi dogovori koji su postignuti tokom nedavnog susreta ruskog i turskog predsednika u Moskvi. Dogovor podrazumeva zajedničko rusko-tursko patroliranje na auto-putu M-4 u Idlibu, koje je trebalo da startuje u subotu.

Scroll to top