Švedska je prešla sumorni prag od 1.300 smrtnih slučajeva od novog korona virusa, daleko nadmašujući danak u susednim zemljama. Ali, vlasti navode da su možda blizu vrhunca epidemije dok stručnjaci i dalje dovode u sumnju blage mere koje je država uvela.

PROČITAJTE: Dr Predrag Kon OTKRIO RAČUNICU koja je potrebna kako bi se ukinulo vanredno stanje i koji se još USLOVI moraju ispuniti

Švedska Javna zdravstvena agencija objavila je u sredu da je od infekcije korona virusom Kovid-19 do sada umrlo 1.333 ljudi, što je velika stopa od 118 na milion stanovnika u poređenju sa Danskom sa svega 55 i još manje u Finskoj – 13, državama koje su obe nametnule stroge mere na samom početku izbijanja epidemije, piše “Gardijan”.

 

Prema podacima Worldofmeters.info, u Švedskoj je od korona virusa obolelo 12.540, a oporavila se 381 osoba. Danak u Švedskoj je takođe značajno viši ako se pogleda Nemačka, gde su na milion stanovnika umrle 42 osobe. Ipak, manji je nego u Britaniji gde je ta stopa 182, Italiji (349) i Španiji (399).

*Stokholm, FOTO: ANDERS WIKLUND / EPA

PROČITAJTE: KOD NJIH SE I DALJE IGRA FUDBAL! Javio se Srbin iz Belorusije i ispričao šta je prava istina....

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel upozorio je da bi prave brojke u njegovoj zemlji mogle biti još veće, jer nisu prijavljeni svi smrtni slučajevi zbog četvorodnevnih uskršnjih praznika. Njegov zamenik Anders Valensten kaže da je broj novih slučajeva zaraze počeo da opada i da je “oprezno optimističan” dok se Švedska približava vrhuncu epidemije. Zvaničnici tvrde i da se zdravstveni sistem trenutno nosi sa zarazom.

 

"PRISTUP DA SE PROMENI RADIKALNO I BRZO"

Švedska vlada podstiče građane na ličnu odgovornost i preduzimanje mera društvenog distanciranja i higijene, radije nego da uvede stroga, obavezna pravila izolacije. Škole rade za decu mlađu od 16 godina, kao i restorani i drugi javni objekti, a okupljanja su ograničena na 50 ljudi.

Međutim, nakon što je broj umrlih od korona virusa porastao, grupa od 22 lekara, virologa i istraživača u utorak je u članku u listu “Dagens Niheter” navela da se pristup Švedske mora promeniti “radikalno i brzo”. Grupa je optužila vladu da nema dobru strategiju, ukazujući na daleko veću stopu smrtnosti u odnosu na švedske susede.

*Restoran i kafići i dalje otvoreni, FOTO: ANDERS WIKLUND / EPA

PROČITAJTE: Ruski epidemiolog izneo NOVA SAZNANJA o koroni: Prenosi se na rastojanju do 4 metra, u vazduhu ostaje...

“Voleli bi da mislimo da i Švedska ima strategiju za budućnost, posebno zato što je naša zemlja uvek imala drugačiji način suočavanja sa širenjem infekcija od ostatka sveta”, napisali su stručnjaci, ukazujući na agresivnije mere Finske.

“Kako se virus širi, neophodno je povećati društveno distanciranje i zatvoriti škole i restorane. Svako ko radi sa starijim osobama mora nositi adekvatnu zaštitnu opremu. Karantin za čitave porodice ako je jedan njihov član bolestan ili testiran pozitivno. Izabrani predstavnici (vlade) moraju intervenisati, nema drugog izbora”, stoji u pismu.

Tegnel je, međutim, besno odbio kritike i osporio brojke na kojima su one zasnovane, preneo je “Forbs”. On je na konferenciji za štampu rekao da je švedska strategija dobro razvijena.

Scroll to top