BalkansPress

Dobro došli!

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak službenih automobila ambasadora Azerbejdžana i Jermenije ispred ruskog ministarstva spoljnih poslova u Moskvi koji je pokrenuo lavinu komentara i spekulacije.

Još uvek nema zvaničnih informacija, ali se spekuliše da su se ambasadori sukobljenih zemalja sastali na insistiranje ruskih zvaničnika.

PROČITAJTE: DRŽAVA POKLANJA NOVE NOVČANE VAUČERE Nije u pitanju turizam, evo ko ima pravo na ukupno 800.000 dinara

 

Podsetimo, situacija u Nagorno Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

PROČITAJTE: Miloša Bikovića proglasili za jermenskog plaćenika, glumac im odgovorio prvo u šali, a onda ozbiljno...

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuc´a - Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Scroll to top