BalkansPress

Dobro došli!

U sinoćnjem napadu u centru Beča ubijeno je sedam osoba, a više je povređeno u pucnjavi za koju je policija potvrdila da je teroristički napad. Jedan od napadača je ubijen sinoć, a jedan od njih i dalje je u bekstvu.

Šta znamo do sada:

  • Policija potvrdila da je reč o terorističkom napadu
  • Više od 15 osoba povređeno u terorističkom napadu, a sedam civila je ubijeno
  • Potvrđeno da je najmanje jedan napadač ubijen
  • Ministar policije Karl Nehamer otkrio je da je jedan terorista i dalje u bekstvu
  • Napad se dogodio na šest lokacija u blizini Sinagoge
  • Deca danas neće ići u školu, a otkazana je i vanredna sednica Skupštine

 

Ubijena tri civila i jedan napadač

Šef bečke policije potvrdio je da je u sinoćnjim napadima stradalo troje civila, dva muškarca i jedna žena. Jedan napadač je eliminisan, a policija zbog istrage ne može da objavi njegov identitet.

Indetitet poznat policiji

Nehamer kaže da je identitet atentatora poznat policiji.

- Već teče intenzivna policijska obrada u njegovom krugu porodice, poznanika i kontakata. Policija je jutros upotrebila eksploziv da provali u stan islamističkog atentatora - navodi ministar unutrašnjih poslova.

Policija potvrdila da je reč o terorističkom napadu

Ministar policije Karl Nehamer potvrdio je da je reč o terorističkom napadu u centru grada, u blizini sinagoge. Kako je rekao, u napadu je učestvovalo više napadača, koji su koristili duge cevi. Ima više ranjenih i mrtvih, ali nije precizirao tačan broj.

Deca danas ne moraju u školu

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehamer održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao kako ima još mrtvih i povređenih, kao i da je najmanje jedan napadač i dalje u bekstvu.

- Ovo je jedan od najstrašnijih dana koje je Austrija ikad doživela. Deca sutra ne moraju da idu u školu, to će im biti opravdano. Ako to radne mogućnosti dopuštaju, odrasli bi takođe trebalo da ostanu kod kuće i rade odatle. I dalje treba izbegavati centar grada - rekao je Nehamr.

 

Još jedna osoba umrla

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig saopštio je noćas da je još jedna osoba preminula, usled povreda zadobijenih u terorističkom napadu u centru grada.

- Osim jednog muškarca i jedna žena je u bolnici podlegla povredama zadobijenim u napadu - rekao je Ludvig u izjavi za ORF.

Kurc: Gnusni teroristički napad

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc osudio je sinoć oružane napade u centru Beča kao "gnusne terorističke napade".

- Naša policija će odlučno delovati protiv počinilaca ovog gnusnog terorističkog napada. Srećan sam što su naši policajci uspeli da eliminišu jednog napadača. Mi nećemo nikada dozvoliti da nas zastraši terorizam i borićemo se odlučno, svim sredstvima protiv takvih napada - poručio je Kurc.

*FOTO: CHRISTIAN BRUNA / EPA;

"Atentatori pucali na ljude u lokalima"

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, posle sastanku kriznog štaba, preneo je da su atentatori u centru Beča pucali na ljude koji su sedeli u kafićima.

- Pucano je na ljude u lokalima, posebno na osobe koje su sedele u baštama - rekao je on.

 

Ludvig je kazao da je zaprepašćen napadom i da postoji tesna saradnja policije sa gradskim vlastima i gradskim organizacijama sa ciljem da se pronađu napadači.

 

Jezive pretnje na Tviteru

Na zvaničnom Tviter nalogu bečke policije koja je objavom upozorila građane na teroristički napad koji se odvijao sinoć u austrijskoj prestonici pojavile su se zastrašujuće pretnje neidentifikovanog islamiste.

"Kunem se Alahom, ovo je tek početak", napisao je izvesni Abdilmuntakim al Iraki.

*FOTO: TWITTER POLIZEI WIEN / SCREENSHOT

Obračun zbog učešća Austrije u američkoj koaliciji?

Nakon terorističkog napada u centru Beča, na američkom sajtu specijalizovanom za nadgledanje islamističkih sajtova "SITE" pojavila se objava jednog džihadiste koji tvrdi da su napadi izvršeni zbog učešća Austrije u koaliciji koju predvodi SAD. Pored te objave postavljena je i slika iz centra Beča.

Inače, SAD su formirale međunarodnu koaliciju protiv Islamske države, a Austrija je njen član, koji, međutim, ne pruža vojni doprinos.

Vojska preuzima zaštitu objekata u Beču

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je sinoć da će vojska od policije preuzeti zaštitu objekata i lokacija u Beču.

- Kako bi se policija potpuno koncentrisala na borbu protiv terorizma, vlada je odlučila da vojska preuzme zaštitu objekata u Beču od policije - naveo je Kurc.

Scroll to top