BalkansPress

Dobro došli!

Obim izvoza ruskih proizvoda u junu ove godine dostigao je rekordnu sumu od 43,885 milijardi dolara, što predstavlja maksimum od 2014. godine, navodi se u dokumentu Ruske Centralne banke.

„Ruski izvoz je porastao zbog povećane proizvodnje nafte i kao rezultat postepenog smanjenja ograničenja OPEK+ i visokih cena proizvoda, pre svega nafte, naftnih derivata, metala, drva, prerađevina od drveta i poljoprivrednih proizvoda“, objasnio je Sputnjiku direktor Nacionalne rejting agencije (NRA) Sergej Grišunjin.

 

U junu je pokazatelj porastao za 26 procenata u poređenju sa majem. Maksimalni obim izvoza proizvoda je bio u decembru 2011. godine i iznosio je 50.248 milijardi dolara.

Ranije je Ministarstvo za ekonomski razvoj zaključilo da je BDP Rusije dostigao nivo pre pandemije. Ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov je uveren da će se ponovni rast ekonomije u zemlji nastaviti i u avgustu.

Prema njegovim rečima, ekonomija je trenutno premašila nivo četvrtog kvartala pre krize 2019. godine i dodao da je dalji tempo razvoja razlog za zabrinutost. Istovremeno, ministar je priznao da se ponovni rast izvoza privodi kraju.

„Izvoz će rasti i u julu, i u avgustu, ali pitanje koje nas brine je kakav će tempo rasta biti dalje“, izjavio je Rešetnjikov i pojasnio da u budućnosti rast izvoza može biti zasnovan na investicijama, izvozu i stabilnoj unutrašnjoj potražnji.

Scroll to top