BalkansPress

Dobro došli!

Pentagon je objavio da „Kina poseduje najzreliji svemirski program na svetu“. Među ključnim problemima u tome je i eksperimentisanje kineskog režima sa svemirskim oružjem. Oni su u više navrata testirali ova oružja i rekli javnosti da rade nešto drugo.

U teoriji, svemir i orbita oko Zemlje predstavljaju mirno mesto i svet želi da tako i ostane.

Međutim, u praksi je to suptilni front modernog ratovanja, gde se koriste naprave visoke tehnologije za upravljanje sistemima na zemlji i dominaciju nad delovima planete.

Pentagon je objavio alarmantni novi izveštaj Kongresu u kojem se identifikuje nekoliko tajnih i javnosti nepoznatih projekata koji su u razvoju u Kini s ciljem militarizovanja svemira i potkopavanja vojnih i strateških interesa SAD.

Izveštaj Pentagona se konkretnije odnosi na antisatelitska svemirska oružja za koja javnost ne zna:

Pentagon je objavio da „Kina poseduje najzreliji svemirski program na svetu“. Među ključnim problemima u tome je i eksperimentisanje kineskog režima sa svemirskim oružjem. Oni su u više navrata testirali ova oružja i rekli javnosti da rade nešto drugo.

 

 

SAD su zabrinute da je „nastavak razvoja destruktivnih svemirskih tehnologija“ od strane kineskog režima „pretnja po sve nacije koje žele mir u svemiru“, navodi godišnji izveštaj Pentagona.

U izveštaju se naročito navodi zabrinutost oko upotrebe oružja s direktnom energijom, satelitskih ometača i druge tehnologije od strane Kine, jer može doći do udara na komunikacionu mrežu, čime će biti oslabljeni položaji vojske SAD.

Tako nešto bi veoma uticalo na SAD s obzirom na to da se danas značajan deo moderne vojske oslanja na satelite zbog pozicioniranja, komunikacije i sistema za rano upozoravanje.

Razvoj ovakvog oružja, koje može da ošteti ili uništi satelite, od strane Kine ne poklapa se sa javnim izjavama Kine o upotrebi svemira za miroljubive svrhe.

Jedan od najzloglasnijih testova je sproveden u januaru 2007. godine, kada je kineski režim lansirao raketu i uništio jedan od svojih satelita. Međutim, danas su njihova oružja mnogo naprednija.

Takođe postoji zabrinutost oko „malih manevrišućih satelita koji mogu da napadnu orbitirajuće satelite“, a koji su trenutno u razvoju u Kini.

Prethodna demonstracija kineske mogućnosti da uništi jedan od svojih satelita u orbiti je već viđen kao direktna pretnja američkim interesima u svemiru. Najnoviji izveštaj Pentagona je čak označio Kinu kao vojnu pretnju, što je prilično nezahvalna objava.

U izveštaju se navodi da Kina ima za cilj da uništi ili ošteti satelite kako bi „oslepela neprijatelja“.

Najveći problem je što Kina izgleda napada SAD direktno:

„Uskoro će svaki satelit u svakoj orbiti biti izložen riziku“, navodi se na sajtu Breaking Defense.

 

 

Veruje se da i Rusija razvija program svemirskog oružja.

Iza kulisa, već godinama se radi na tome da se okončaju međunarodni sporazumi koji će zabraniti korišćenje oružja u svemiru.

SAD su se usprotivile nacrtu sporazuma koji su Rusija i Kina zajedno predstavile 2008. godine, a dopunile 2014. godine, zbog toga što ove dve nacije tajno nakupljaju oružje u svemiru.

Kako je navelo ministarstvo odbrane:

„Kinezi i Rusi nemaju nameru da se zapravo pridržavaju bilo kakvog međunarodnog sporazuma koji ograničava militarizaciju svemira, ali bi veoma želeli da vežu ruke SAD“.

Dodatno, sporazum o zabrani svemirskog oružja predstavlja deo ruskih i kineskih napora da napadnu SAD i saveznike, koji se u velikoj meri oslanjaju na svemirske senzore i oružja.

Sovjetski savez je šezdesetih godina razvio nuklearni svemirski oružani sistem pod nazivom frakcionalni orbitalni sistem bombardovanja. On je podrazumevao orbitirajući strateški projektil u nižoj zemljinoj orbiti, koji je dizajniran da izađe iz orbite i napadne SAD tranzitirajući preko Južnog pola kako ga ne bi uočio radar.

Nedavni ruski vojni spisi ukazuju na to da bi Moskva mogla ponovo da oživi ovaj raketni sistem. Pored toga što bi on omogućio Moskvi da napadne prva nuklearnim oružjem, sistem bi mogao da pošalje i devastirajući elektromagnetni puls u pravcu SAD koji bi uništio elektroniku u velikoj oblasti.

Izgleda da je Hladni rat zvanično ponovo počeo, s tim što se umešala i Kina.

Najbolje je sakriti se u sklonište i spremiti za sve što može uslediti.

(Izvor: Novosti.rs | WebTribune.rs)

 

Scroll to top