BalkansPress

Dobro došli!

Rusija je prekinula isporuku struje Finskoj od danas zbog neplaćanja, saopštio je danas snabdevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.

Ovo je saopšteno u vreme kada rastu tenzije između Moskve i Helsinkija koji je objavio da bez odlaganja želi da postane član NATO, podstaknut ruskom ofanzivom u Ukrajini.

Moskva na tu nameru ne gleda dobro i zapretila je vojno-tehničkim odgovorom.

PROČITAJTE: Da li je moguć ukrajinski scenario u Finskoj: Prst u oko Rusiji i sada sledi odmazda? Pomenut i vojni odgovor...

 

Kompaniji RAO Nordic Oy, sa sedištem u Helsinkiju, nije plaćena struja isporučena Finskoj od 6. maja, navela je ta grupa u saopštenju, i dodala da nema sredstva da plati struju uvezenu od Rusije.

„To je vanredna situacija i prvi put se događa u više od 20 godina.

Prema tome primorani smo da prekinemo uvoz struje od 14. maja“, navodi snabdevač u saopštenju.

Izražava se nada da će situacija uskoro biti poboljšana, a isporuke struje iz Rusije nastavljene.

PROČITAJTE: Kraj neutralnosti duge dva veka – bez suvišnih pitanja!

RAO Nordic je glavni uvoznik struje iz Rusije ka nordijskim tržištima i aktivan je u Evropskoj uniji od 2002.

Finski predsednik i premijerka u četvrtak su izarzili spremnost da se njihova zemlja bez odlaganja pridruži NATO, i da će tu odluku preneti Alijansi u nedelju. Kremlj je naveo da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo pretnju za Rusiju.

Rusko ministartvo spoljnih poslova navelo je da će Rusija, u slučaju ulaska Finske u Alijansu „biti prinuđena da preduzme korake vojno-tehničkih i drugih karakteristika kako bi se suprotstavila narastajućim pretnjama svojoj nacionalnoj bezbednosti“.

Scroll to top