Američki predsjednik Džo Bajden najavio je novo raspoređivanje američkih trupa u Evropi.

„Putin je narušio mir u Evropi. SAD i saveznici stupaju na scenu, dokazujući da je NATO potrebniji i važniji nego ikad“, poručio je on iz Madrida.

Američki predsednik je rekao i da SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje.

„Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja, kao i da će ojačati našu kolektivnu bezbednost“, rekao je Bajden, prenosi agencija AP.

PROČITAJTE: Odustajanje od dolara dobija na zamahu – Indija prvi put plaća ruski ugalj u juanima

 

Najavio je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj. „U Poljskoj ćemo uspostaviti stalni štab, 5. armijski korpus SAD, i ojačati kompatibilnost SAD-NATO na celom istočnom krilu“, poručio je Bajden.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest i da će ojačati važdušnu odbranu i druge kapacitete u Nemačkoj i Italiji.

PROČITAJTE: LAVROV: Rusija više neće verovati ni Americi ni Evropskoj uniji

Dodao je da SAD pojačavaju i svoje rotaciono raspoređivanje trupa u baltički region. Precizirao je da SAD jačaju svoju prisutnost u Evropi, kako bi ojačale regionalnu bezbednost nakon ruskog napada na Ukrajinu. Na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Madridu, Bajden je rekao da je „NATO jak i ujedinjen, a koraci koje će preduzeti tokom ovog samita dodatno će povećati njihovu zajedničku snagu“.

Samit NATO koji okuplja više od 40 šefova država i vlada počeo je sinoć u Madridu a danas se održava njegov radni deo. Samit na kome će rat u Ukrajini biti među centralnim temama, završava se u četvrtak. Posle jučerašnjeg turskog ukidanja veta, Švedska i Finska će moći da se pridruže NATO-u.

 

Više od dva veka rata

Sjedinjene Američke Države su, od svog osnivanja do danas, provele većinu vremena u ratu protiv nekoga. Samo 17 godina američke istorije prošlo je bez oružanih sukoba. Zanimljivo je, takođe, da se većina svih tih ratova vodila na tuđoj teritoriji.

PROČITAJTE: Ukrajinske specijalne jedinice „Šamani“ šire akcije na teritoriji Rusije!

Od 1776. do 2015, što je 239 godina postojanja, SAD su bile u ratu čak 222 godine. Samo 17 godina američke istorije prošlo je bez oružanih sukoba. Ni jedan predsednik SAD nije bio mirnodopski predsednik, već je svaki od 44 dosadašnja prva čoveka SAD barem deo svoje vladavine proveo vodeći zemlju kroz rat.

Najveća svetska sila nije povezala ni jednu celu deceniju u svojoj istoriji, a da nije negde i protiv nekoga ratovala. Najduže što su SAD bile u miru bile su godine izolacije za vreme velike depresije, između 1935. i 1940.

Scroll to top