Na ratištu u Donbasu nastavljeni su žestoki okršaji ruskih i ukrajinskih trupa. Najteže borbe vode se na linijama fronta oko samog grada Donjecka, na pravcu prema Bahmutu i oko Soledara.

„Ruska vojska oslobodila je veći deo sela Peski kod Donjecka, žestoke borbe se nastavljaju. Kijev je pokrenuo obaveznu evakuaciju stanovništva sa teritorije DNR koju još uvek kontroliše.

Ruske snage ušle su u grad Soledar i kreću se prema jugoistočnom delu grada.

„Savezničke snage čiste od ukrajinskih snaga teritoriju fabrike građevinskog materijala „Knauf“ u Soledaru, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

PROČITAJTE: BRISEL NIJE NAŠ ŠEF! Orban: Mi smo suverena, nezavisna mađarska nacija!

 

„Soledar će potpuno preći pod kontrolu savezničkih snaga u naredna tri-četiri dana, smatra pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

Kijev želi da izvoz žitarica iz svojih luka bude redovan i kontinuiran, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 419 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Uragan“, višecevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

*Ruski vojnik u Donbasu (EPA EFE - S.I.)

PROČITAJTE: Šta nam govori Blinkenov zaokret?

Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U granatiranjima su poginula dva civila, a 25 je ranjeno. Oštećeno je 36 stambenih i 13 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena su dva višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dve haubice M777, jedan kamion, a ubijeno više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga, navodi se u saopštenju.

Uništena su dva vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Kurdjumovka.

Scroll to top