Moskva ne očekuje brzu reakciju Vašingtona na odluku Rusije da privremeno zabrani inspekciju ruskih objekata u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), saopštio je novinarima zamenik direktora Departmana za pitanja neširenja i kontrole naoružanja Ministarstva inostranih poslova Rusije Igor Višnjevecki.

„Jasno je da se ovo prvi put dešava. Takav mehanizam nikada nije korišćen. Mi smo iskoristili svoje pravo iz sporazuma. Sada će biti uzajamno razgovori, a zatim će uslediti neka vrsta reakcije Sjedinjenih Država. Ne mislim da će reakcija uslediti brzo, moraće sve temeljno da prouče i vide šta će dalje da rade”, rekao je diplomata.

Prema rečima Višnjeveckog, SAD će verovatno želeti da reše to pitanje sa pravne tačke gledišta. Kako je primetio diplomata, primenom Ugovora START nastala je neravnopravna situacija.

„Zaista, dolazi do neravnopravne situacije. Naši inspektori ne mogu da lete preko Evrope, ne daju nam mogućnost da dobijamo tranzitne vize, ne dozvoljavaju našim avionima da lete. Nismo nametnuli nikakva ograničenja Sjedinjenim Državama tim povodom”, rekao je on.

Scroll to top