Torbjorn Jagland, predsednik Komiteta za dodeljivanje Nobelove nagrade za mir, rekao je da bi Barak Obama trebalo da vrati svoju nagradu za mir.

Kako prenose švedske novine Svenska Dagbladet, Jagland i četiri druga člana komiteta kažu da nikada ranije nisu ni od koga tražili da vrati nagradu za mir, pa čak ni od ratnih zločinaca poput Henrija Kisindžera.

Komitet je dodelio nagradu za mir Baraku Obami 2009. godine kada je uspeo da ubedi sve da on podržava „stvaranje novog okruženja za multilateralnu diplomatiju“, naglasivši ulogu Ujedinjenih nacija kao alata za rešavanje međunarodnih konflikata.

 

 

Međutim, realnost je razbila iluzije članova komiteta, ali i većeg dela međunarodne zajednice, koja je bila svedok varvarstva, cinizma, demagogije i manipulacije činjenicama od strane Obamine administracije.

Kako su navele indijske novine Hindustan Times, „Svet je postao mnogo nebezebednije mesto otkad je Obama počeo da vlada“.

Jedan dobar primer toga je sastanak ministara spoljnih poslova u Dohi, gde su se ruski ministar Sergej Lavrov i američki sekretar države Džon Keri našli kako bi razrešili situaciju u regionu. Upravo tada je Barak Obama dolio ulje na vatru.

On je naredio da američke oružane snage mogu da odgovore na bilo koji neprijateljski potez protiv „umerene“ sirijske opozicije. Pentagon takođe zadržava pravo da zaštiti protivnike Bašara el Asada iz vazduha i da se osveti ukoliko ih napadnu radikali ISIS-a ili sirijska vojska.

To u suštini znači da SAD sada mogu direktno da se umešaju u građanski rat u Siriji na strani sirijske opozicije. Treba napomenuti da Vašington nije dobio odobrenje za svoje delovanje ni od UN ni od zvanične vlade Sirije.

 

(Izvor: Informer.rs)

Scroll to top