Rojal Dač Šel odusto je od ekspoatacije nafte i gasa u priobalju Aljaske jer su rezultati probnih bušotina u koje su uložene milijarde dolara razočaravajući.

Britansko-holandski naftni gigant saopštio je da na Aljasci nisu nađene količine nafte i gasa dovoljne za ekspoataciju, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Rojal Dač Šel je uložio sedam milijardi dolara u istraživanja na Aljasci, uključujući 2,1 milijardu u 2008. godini za bušotine kod severozapadne obale u Čukotskom moru, gde su razočaravajući rezultati bušotine duboke oko 2.070 metara.

 

„Šel nastavlja da traži značajne mogućnosti ekspoatacije u tom području koje će verovatno na kraju biti od strateškog značaja za Aljasku i SAD“, izjavio je direktor filijale kompanije za SAD Marvin Odum.

Rojal Dač Šel započeo je istraživanja nafte i gasa u toj oblasti u julu ove godine, dva meseca nakon što je američki predsednik, Barak Obama, odobrio bušenje na Arktiku, uprkos protivljenju ekologa.

Organizacije za zaštitu životne sredine protive se industrijskoj aktivnosti na Arktiku jer bi to ugrozilo polarne medvede i druge životinje.

Demonstranti u kajacima pokušali su tokom leta da zaustave aktivnosti kompanije Rojal Dač Šel.

Šel je danas završio pripremu za eksploatciju nafte i gasa kod Aljaske, iako je planirao da priprema traje još bar godinu dana.

(Izvor: Beta)

Scroll to top