BalkansPress

Dobro došli!

Češki veteran Martin Zapletal, koji je prilikom prolaska američkih trupa kroz češki grad Viškovu preprečio put konvoju i spustio pantalone, služio je u okviru međunarodne policijske misije na teritoriji bivše Jugoslavije, rekao je učesnik pokreta „Čehoslovački rezervisti protiv rata“ potpukovnik Ivan Kratohvil.

„Naš prijatelj je u Jugoslaviju otputovao sa velikim entuzijazmom, kako bi čuvao mir i zaštitio lokalno stanovništvo. Međutim, postepeno je shvatio da je uloga te misije sve više ličila na okupacionu vojsku. Tako je izgledala njegova evolucija razumevanja istinskog prisustva američkih vojnika u Evropi“, rekao je on za Sputnjik.

Tom čoveku, dodao je on, zbog incidenta pred konvojem sada preti zatvorska kazna do tri godine.

 

„Pred dolazak američkog konvoja u Češku, čitav niz medija započeo je veliku propagandu objašnjavajući da je prisustvo američke vojske u našoj zemlji neophodno. Mnogi sa tim nisu bili saglasni, međutim u nedostatku normalnih, civilizovanih načina da se iskaže mišljenje, Zapletal se odlučio na ovaj potez, koji nije preterano primeren. Sada od njega žele da naprave političkog zarobljenika, optužujući ga za organizaciju masovnih protesta“, rekao je Kratohvil.

On je dodao da je Zapletal pušten na slobodu do početka suđenja, da su mu našli advokata, kao i da sada pokušavaju da putem medija pridobiju pažnju javnosti kako bi uspeli da ga zaštite od kazne koja mu preti.

„Ako ljudi mogu obnažene zadnjice da šetaju na kojekakvim gej paradama, neverovatno je da osudite čoveka na tri godine zatvora zbog toga što je spustio pantalone. To je politika dvostrukih aršina. Neophodno je da se potrudimo da ceo ovaj slučaj ne dođe do suda, da mu se ukine optužnica“, zaključio je Kratohvil.

Scroll to top