BalkansPress

Dobro došli!

Merodavne institucije u Rusiji odavno su utvrdile da praznovanje sila tame negativno utiče na tinejdžere i u njihovoj svesti briše granicu između dobra i zla.

Zato se zvanična proslava Noći veštica u Rusiji redovno zabranjuje na različitim nivoima. Tako je bilo i ove godine.Ministarstvo obrazovanja i nauke Arhangelske oblasti ove godine je zabranilo proslavu Noći veštica u školama. Oblasni funkcioneri se pozivaju na rezultate istraživanja Instituta za pedagoške inovacije Ruske akademije za obrazovanje i Instituta za porodicu i vaspitanje, gde se navodi da proslava Noći veštica negativno utiče na razvoj i socijalizaciju dece. Pored toga, ovaj praznik „nije u skladu sa ciljevima i zadacima obrazovnog procesa”. Ne radi se o prvoj zabrani ove vrste.

Prošle godine se ministru kulture Ruske Federacije Vladimiru Medinskom obratio član Građanske komore Georgij Fjodorov. On je od ministra kulture tražio da zabrani proslavu Noći veštica u institucijama pod njegovom nadležnošću.

On je to argumentovao ne samo karakterom praznika koji je Rusima stran, već i spoljnopolitičkom situacijom. Zvanične i nezvanične zabrane su se pojavile u različitim delovima Rusije: u Republici Karelija, Krasnodarskom kraju, Omskoj oblasti i Blagoveščensku. Protiv obeležavanja ovog praznika najviše se zalažu predstavnici Pravoslavne crkve.

Izvor: Ruska reč

Scroll to top