Na vrhu zvaničnog spiska najstarijih ljudi na svetu nalazi se Francuskinja Žan Kalman, koja je umrla 1977. sa 122 godine, ali ako je verovati članku objavljenom 1933. godine u "Njujork tajmsu", na tom mestu bi zapravo trebalo da bude Kinez Li Čing-juen.

PROČITAJTE: 

U pomenutom tekstu, koji je objavljen povodom godišnjice njegove smrti Čing-juena, piše da je živeo 256 godina.Profesor univerziteta Vu Čung-čije našao stare fotografije iz 1827, na kojima se vidi kako mu zvaničnici čestitaju 150. rođendan. To bi značilo da se rodio 1677, ali je on sam tvrdio da je rođen 1736. Prema tome, živeo je ili 256, ili 197 godina.

 

Ko je bio taj čovek?

Li Čing-juen je sa oduševljenjem sakupljao trave. Pričao je da je još kao desetogodišnjak brao jestivo bilje u planinama. Četrdeset godina hranio se samo travama, korenjem i bobičavim voćem. Godine 1749. predavao je taktičke veštine u kineskoj vojsci i bio je dobar poznavalac borilačkih veština.

Žan Kalman *Foto Wikipedia

Ženio se 23 puta i imao je 200 dece. Na prvi pogled njegov život deluje preterano spektakularno, ali postoje indicije da u priči ima istine. Još 1928. dopisnik Njujork tajmsa pisao je o tome da su mu komšije ovog starca potvrdile da su ga njihove dede poznavala kad je već bio zreo muškarac.Ženio se 23 puta i imao je 200 dece. Na prvi pogled njegov život deluje preterano spektakularno, ali postoje indicije da u priči ima istine. Još 1928. dopisnik Njujork tajmsa pisao je o tome da su mu komšije ovog starca potvrdile da su ga njihove dede poznavala kad je već bio zreo muškarac.

Kad su ga jednom prilikom pitali u čemu je tajna njegove dugovečnosti, odgovorio je:

- Imam mirno srce, sedim kao kornjača, trčim kao golub i spavam kao pas.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top