BalkansPress

Dobro došli!

Grupa Indijanaca bez dosadašnjeg kontakta s spoljašnjim svetom izronila je iz amazonske prašume i stupila u miroljubivi kontakt s brazilskim indijanskim plemenom Ašaninkas, bežeći, kako se pretpostavlja, pred nasiljem u Peruu, saznaje se iz službenih izvora.

Državna brazilska uprava za indijanska pitanja objavila je videosnimak do sada nepoznatih Indijanaca koji su ostvarili kontakt s Ašaninkasima na obali reke Envira, u brazilskoj državi Akre, u neposrednoj granici sa Peruom.

Snimak pokazuje kako jedan Ašaninkas nudi banane dvojici golih Indijanaca, opremljenih lukovima i strelama.

 

S Ašaninkasima je bio i čovek iz  Uprave za indijanska pitanja Karlos Travasos koji pretpostavlja da su Indijanci iz lingvističke grupe "pano" prešli granicu s Peruom bežeći pred ilegalnim drvosečama i trgovcima drogom.

"Ispričali su da ih je napala nedomorodačka grupa i da je puno mrtvih. Pre toga su stradali od gripa i dizenterije", kazao je lokalni domorodac Jaminava Hose Koreia.

Vlada je uputila lekarsku ekipu kako bi pomogla zaraženim Indijancima, a zabrinutost je izrazila i svetsku udruženje "Survival International" koja se bori za prava domoradačkog stanovništva.

Brazilski deo Amazona dom je najvećeg broja indijanskih plemena, čak njih 77.

Scroll to top