BalkansPress

Dobro došli!

NOVOOTKRIVENA zvezda WASP-60, koja se nalazi izvan Sunčevog sistema, i njena planeta WASP-60b zvanično su u utorak, 17. decembra nazvani Morava i Vlasina. To je obelodanjeno u Parizu povodom 100 godina Međunarodne astronomske unije (MAU).

Obeležavanje ovog značajnog jubileja MAU bio je povod da se tokom 2019. godine sprovede konkurs "Imenuj egzosvetove". Sve zemlje članice imale su jedinstvenu priliku da kumuju imenu jedne od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.

PROČITAJTE: Vranje za primer drugim gradovima: Umesto za doček Nove godine, 500.000 dinara za lečenje dece

 

Naša zemlja je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b. Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta, kako se navodi u saopštenju Društva astronoma Srbije, konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-6 otvorila je u maju. Bio je otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije. Oni su do 1. juna imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, po pravilima koja je propisala MAU.

Sve pristigle predloge komisija je proverila. Oni koji su bili po pravilima postali su deo predloga za koje se u Srbiji glasalo u "Noći istraživača" održanoj 27. septembra.

*Foto Društvo astronoma Srbije

Najviše glasova dobile su Vlasina i Morava, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad. Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave.

 

Sistem WASP-60 otkriven je 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje. Zvezda Morava je žuta nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru, ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju. Zato, dok Jupiteru treba gotovo 12 godina da obiđe krug oko Sunca, Vlasina obiđe oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana.

PROMOVIŠU ASTRONOMIJU

MEĐUNARODNA astronomska organizacija (MAU) ima više od 10.000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da uspostavlja međunarodnu saradnju u astronomiji i koordiniše, da promoviše i štiti astronomiju kao nauku. MAU je i međunarodno prepoznata organizacija nadležna za dodelu naziva nebeskim telima ili karakterističnim oblicima reljefa na njihovoj površini.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top