Iz manastira Tuman, gde počivaju mošti dva velika čudotvorca – svetog Zosima i svetog Jakova, osim molitve i duhovnih pesama, čuju se i posve drugačiji, a poznati zvuci, koje stvaraju dvojica neobičnih monaha. Dok na akustičnim gitarama obrađuju neke od najboljih rokenrola hitova, smatraju da između ove muzike i pravoslavlja postoji veza, koju čista duša jasno vidi.

Dva mlada monaha odlučila su da zadrže i neguju svoju ljubav prema rokenrolu te, uz blagoslov igumana Dimitrija (Plećevića), redovno sviraju gitare i vežbaju kada im duhovne i svetovne obaveze to dozvole. Naravno, manastir je to, pa rokerske veštine monah Teofil (Radović) i jeromonah Petar (Bogdanović) održavaju svirajući na akustičnim gitarama, a repertoar im je vrlo neoubičajen, posebno kad je reč o ljudima koji su se zavetovali na monaški život.

 

Na njihovoj “set listi” su i Metallica, Deep Purple, Partibrejkersi… kao i Iron Maiden, čiji su kaver hita “Wasting Love” izveli ekskluzivno pred kamerama portala headliner.rs.

*U ovom manastiru se neretko dešavaju čuda Foto: Wikipedia/Iricigor

Ovaj nesumnjivo neobičan slučaj ipak nije, zapravo, jedno od brojnih čuda koja se u ovom manastiru zaista dešavaju. Jer, kako kažu monasi iz Tumana, muzika i duhovnost su blisko povezani, a veza rokenrola i pravoslavlja dokazana je već mnogo puta, kroz humanitarne akcije i koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama.

PROČITAJTE: M.B.MOJSILOVIĆ: "Rijaliti programi su svetska zavera, verujte mi - knjiga je najbolji način da popravimo svoje živote!"

S obzirom na to da je hevi metal, pa i rokenrol generalno, vrsta muzike koju nije lako na prvi pogled povezati s pravoslavljem i da će sigurno biti onih dežurnih dušebrižnika koji će zbog ovog spota negodovati, pitali smo igumana Dimitrija kako se to pravoslavlje slaže sa ovom “zapadnom” muzikom i zašto monasi iz Tumana imaju toliku slobodu u izboru svog muzičkog puta.

 

– Sve što je Bog dao čoveku samo po sebi je usmereno na dobro, pa samim tim i muzika. Pitanje je kako se mi prema njoj odnosimo i na koji način je koristimo. Važno je da nas sve to vodi ka višem cilju, a to je spasenje – rekao nam je iguman Dimitrije.

Dakle, ljubav prema Bogu nije ničim uslovljena osim čistom dušom. I nije važno da li neko sluša i svira Maidene i Metallicu, ili Vivaldija i Mokranjca.

PROČITAJTE: Srpsko muško ime koje ima najtužnije značenje: Roditelji nisu ni svesni!

(BalkansPress / telegraf.rs)

Scroll to top