BalkansPress

Dobro došli!

Verovali ili ne, paraskevidekatriafobija zaista postoji, a legeda kaže da onda kada naučite da je tečno izgovorite, prestaće strahovi od petka 13.

Naravno, ovo je samo zanimljiva anegdota o lečenju ovog vida straha, ali ne i istinita. Ipak, postoje ljudi koji pate od paraskevidekatriafobije, odnosno plaše se petka 13. Simptomi se kreću od blage napetosti do ozbiljnih napada panike. Oni koji veruju u ovaj datum, kao nužno zlo koje mora da se preživi, plaše se i da izađu iz kuće kako ih ne bi „srela“ loša sudbina. Za neke praznovjerje, a za nekoga ozbiljan problem.

 

Zasto je bas petak 13. baksuzan?

Verovanja da ovaj dan sa sobom donosi zlo i nesreću, datira još od davnina. Veruje se da je Isus razapet u petak, zbog čega se vekovima smatralo da taj dan donosi lošu sreću. U Srednjem veku venčanja se nikada nisu održavala u petak, a na Poslednjoj večeri bilo je 13 ljudi, a trinaesti gost je bio Juda koji je kasnije izdao Isusa.

PROČITAJTE:

Neki smatraju da to verovanje datira od petka, trinaestoga iz 1306. godine kada je kralj Filip od Francuske naredio da se muče vitezovi Templare. Eva je nagovorila Adama da zagrize jabuku baš u petak, Kain je ubio Abela na petak 13., Veliki potop je započeo u petak, Bog je na petak graditeljima Babilonske kule pomešao jezike, Solomonov hram razoren je u petak…

Mnogo je podataka koji svedoče o lošim sudbinama baš na petak i baš oko broja 13. Ipak, ne uzimajte sve zdravo za gotovo jer velike i pozitivne stvari su se takođe dešavale na ovaj dan.

(BalkansPress / Izvor: Zena.blic.rs / I.K.)

Scroll to top