Dečak je, kao i njegova sestra trebalo da bude rođen na Božić, zbog čega su i nekoliko meseci ranije roditelji odabrali ime Mateja jer u prevodu znači "Božiji dar".

- Dok se zahuktavala novogodišnja euforija, ja sam se pripremala za porođaj. Kada je sat otkucao ponoć, poljubila sam sina, najlepši i najvredniji poklon koji smo suprug i ja ikada dobili za Novu godinu - ovako priča Nataša Živojinović (37) iz Topole čiji se sin Mateja Luković rodio poslednjeg dana 2019, a ćerka Minja nepunih pet godina ranije - na Božić.

PROČITAJTE: SVI IZAZOVI PRAZNIKA IZ UGLA DETETA: "Budi blag prema meni ovoga Božića… iz perspektive male osobe" (FOTO) 

 

Teku poslednje pripreme za proslavu ćerkinog rođendana na najradosniji hrišćanski praznik, a Nataša priznaje da je "tek sada stiže umor" i da postaje svesna svega. Ni sanjala nije da će dva najdraža bića biti rođena baš na praznike.

- Oduvek sam volela doček Nove godine i Božića. Dete sam u duši i ma koliko bila zauzeta, uvek sam odvajala vreme za dekoraciju kuće pred praznike. Tako i ove godine, stomak do zuba, a ja pravim novogodišnje ukrase - počinje priču Nataša.

Image may contain: 3 people

*Foto: Privatna Arhiva / Facebook

Dečak je, kao i njegova sestra trebalo da bude rođen na Božić, zbog čega su i nekoliko meseci ranije roditelji odabrali ime Mateja jer u prevodu znači "Božji dar", ali je ipak malo poranio i odlučio da ih obraduje baš 31. decembra u 10.55 sati. Mateja je rođen carskim rezom u KBC "Zemun", težak je 3.150 grama, a dugačak 53 centimetara. Porođaj je protekao u najboljem redu, priča ponosna mama.

- Mata je dobio ocenu 10 i komentar lekara da "borbeniju bebu odavno nije video". Nakon porođaja sam osećala jake bolove, ali kada sam videla dete, bol je nestao u sekundi - kaže sagovornica.

Iako je praksa da bebe u ovom porodilištu kod mama ostaju sat vremena, za sam doček 2020. dobili su još sat gratis. Dok je prštao vatromet i iz soba u kojima su bili dežurni lekari i sestre dopirala muzika, Nataša i njene "cimerke" su slavile sa svojom decom.

 

- Kada je sat otkucao ponoć, poljubila sam sina. Bebe su bile sa nama do jedan sat posle ponoći i onda smo zaspali. Tako je protekao moj doček Nove godine - kaže Nataša.

Pet dana nakon porođaja, Nataša i Mateja su došli kući. Mali Mata, kaže sagovornica, obožava kada mu pevaju.

- Za sada, kao i svaki Topolac, najviše voli stihove "Sedam sati udara, Beograd se otvara, otvara ga Karađorđe u njega da dođe". Takođe, čim zapevamo "U svetu postoji jedno carstvo", prestaje plač. Kao i svaka starija sestra, Minja je veoma zaštitnički nastrojena. Kada je beba došla kući, njen prvi komentar je bio: "Pa to je prava beba". Minja je imenovana u glavnog pomoćnika i svoju dužnost obavlja disciplinovano - priča Nataša kroz smeh.

Dva dana kasnije, ponosni tata Đorđe Luković (34) proslavljao je rođenje drugog deteta u restoranu sa prijateljima i rodbinom. Nataša, iako ne fizički prisutna, pratila je uživo slavlje koje je porodični prijatelj snimao mobilnim telefonom.

- Videla sam sve, od tradicionalnog cepanja košulje do pevanja uglas stihova "na mamu mangup, na tatu lep". Oni su nazdravljali uz vino, slali mi fotografije i snimke raznih đakonija, a ja sam ih otpozdravljala uz kuvanu šargarepu u spavaćici - priča Nataša koja je sa Đorđem u vezi, kasnije i braku, ukupno deceniju.

Danas, osim euforije zbog nedavnog dolaska novog člana porodice, veselo je u stanu Lukovića i zbog rođendana Matejine starije sestre Minje koja slavi peti rođendan.

- Slavimo tri dana: prvi uz ručak u krugu najuže porodice, drugi u vrtiću nekoliko dana kasnije i potom u igraonici. Zato je Minja umela da me pita ranije: "Zašto mi opet pevaju rođendansku pesmu"? Samo njeno rođenje na Božić za nas je dar od Boga. Njih dvoje su mi najveće blago, moj centar sveta - zaključuje Nataša.

(BalkansPress / Izvor: Srbija Danas)

Scroll to top