Sjedinjene Američke Države najmoćnija su zemlja na svetu, a na drugom i trećem mestu su Rusija i Kina, pokazuje istraživanje medijske kompanije "US News and World Report".

Amerika je zadržala prvo mesto, a "US News" naziva je "najdominantnijom svetskom ekonomskom i vojnom silom", koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

PROČITAJTE: Neočekivana PROGNOZA: Mislite da je dobra vest što se ne beli Srbija, ali to krije NOVU OPASNOST za sve nas

 

Rusija je najveća zemlja na svetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva celu severnu Aziju te veliki deo istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice deli s Japanom i SAD.

Kina je zadržala treće mesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini, prenosi Index.hr.

*foto: Printscreen

Među deset najmoćnijih zemlja su i Britanija, Nemačka, Francuska, Japan, Izrael, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i na osnovu njihove političke, ekonomske i vojne moći.

Popis od 80 najmoćnijih zemalja zasniva se na odgovorima 21.000 anketiranih.

Na popisu 80 moćnih zemalja našle su se i tri zemlje regiona. Najbolje je plasirana Srbija - na 44. mestu, uz propratani tekst koji je predstavlja kao "mala državu u centru jugoistočne Evrope s bogatom ratnom historijom još od srednjeg veka".

Na listi najmoćnijih država sveta iza Srbije su Hrvatska - na 67. mestu i Slovenija na 73. mestu.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs, Index)

Scroll to top