BalkansPress

Dobro došli!

Ukoliko ste vlasnik promotivnog singla za drugi album grupe "Bajaga i instruktori" iz 1985. godine, verovatno ste primetili nešto neobično na njemu.

PROČITAJTE: Znanje stečeno u svetu doneli svojoj Srbiji: Četvoro mladih stručnjaka karijeru nastavlja u Ministarstvu finansija (FOTO)

 

Naime, na B strani promotivnog singla za album "Sa druge strane jastuka" se nalazi "Kompjuterska informacija za Sinclair Spectrum", a ukoliko tada niste imali kompjuter, niste mogli da znate šta ovaj zapis sadrži.

Sada su, međutim, programeri rešili da razotkriju ovu misteriju Bajagine ploče i podele je sa svima.

- Malo digitalne arheologije iz analognog doba... Bajagin poklon singl iz 1985. Godine je na B strani imao "Kompjutersku informaciju za Sinclair Spectrum". Kako nigde nismo našli šta je ustvari to, prijatelj je digitalizovao taj zapis i poslao mi ga na dekodiranje - napisao je na Tviteru Marko Šolajić, koji je u nizu tvitova opisao kako je to izgledalo.

 

- Program je prebačen sa dva različita primerka ploče, ali ni jedan bez obrade nije mogao da se učita od početka do kraja, greška se uvek javljala na oko 70% što je verovatno uzrokovano greškom u samoj proizvodnji ploče, a i matrica nije bila centrirana pa je signal "lelujao". Ove greške u proizvodnji ploče su se manifestovale kao greške na nivou bitova, jedan bit viška i dekodiranje ne uspe. Raznim audio filterima i obradom uspeo sam da program dekodiram namenskim softverom tako da prvi deo ne valja, ali zato drugi deo valja. Kombinovanjem ovih delova u hex editoru, a znajući tačnu dužinu programa (iz njegovog zaglavlja) konačno sam dobio program koji se bez greške mogao učitati - napisao je on i podelio snimak sa "Jutjuba" na kojem se vidi šta se dešava kada se pokrene progam.

Pokretanjem programa, počinju da se pojavljuju nazivi pesama sa albuma i njihovi tekstovi, na pozadinama različitih boja i sa različitim efektima.

(BalkansPress / Izvor: Blic)

Scroll to top